Provincies, Cleantech Flanders en FIT ondersteunen internationalisering naar China

Cleantechbedrijven: maak gebruik van dit sterk netwerk met Chinese regio’s

Duurzame toekomst

De Vlaamse cleantechbedrijven kunnen heel wat knowhow aanleveren voor de verduurzaming van de Chinese economie. De provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant, de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappijen Antwerpen, Limburg en West-Vlaanderen, Cleantech Flanders en Flanders Investment & Trade bundelen de krachten om bedrijven te ondersteunen in deze expansiemarkt.

Net zoals Vlaanderen focust China vastberaden op toekomstgerichte en doeltreffende oplossingen om zijn steden en industrie duurzamer te maken. Een berg kansen voor onze Vlaamse cleantechsector, die heel wat knowhow en innovatieve technologie herbergt. Vaak gaat het om kleine en/of zeer jonge bedrijven en kmo’s. Voor deze bedrijven is internationaliseren niet steeds evident. Bovendien is ondernemen in China niet altijd vanzelfsprekend door de taal, de andere bedrijfs-, handels- en vertrouwenscultuur en nog heel wat andere te nemen hindernissen. De COVID-19-pandemie maakt reizen en het opstarten van nieuwe projecten of samenwerkingen er bovendien niet gemakkelijker op.

Vlaams netwerk in China

Wat startte als een EFRO-project (I²PCC, Interprovinciaal Internationaliseringsproject China Cleantech), krijgt nu een doorstart voor duurzame ondersteuning binnen een platform waarop cleantechbedrijven gratis een beroep kunnen doen. 

Elke Vlaamse provincie heeft al verschillende jaren een band met Chinese regio’s en  ook Flanders Investment & Trade is er vertegenwoordigd met drie kantoren. Via deze netwerken kunnen cleantechbedrijven in hun expansie in China begeleid en ondersteund worden.

Zes regio’s

De zes partnerregio’s van de Vlaamse Provincies zijn Shaanxi, Chongqing, Chengdu, Hebei, Guangdong en Zhejiang. In deze regio’s liggen er heel wat kansen voor de Vlaamse cleantechsector. Maar ook in andere regio’s is er nood aan oplossingen in cleantech. Ondernemers kunnen in heel China steeds beroep doen op de dienstverlening van Flanders Investment & Trade (kantoren in Beijing, Shanghai en Guangzhou).

Online en fysiek platform

Op www.cleantechroutechina.be staat heel wat informatie samengebundeld over de Chinese markt, opportuniteiten voor cleantechbedrijven, ervaringen en tips & tricks. De zeven partners bieden niet enkel online informatie aan, maar helpen de cleantechbedrijven ook bij concrete opportuniteiten en matchmaking en bieden hen ondersteuning in de verschillende regio’s in China.

Call to action

Wil je individueel advies om je cleantechbedrijf in China op de kaart te zetten? Neem contact op met één van onze Cleantech Route China-antennes:

Voor Shaanxi: Alice Cooman – alice.cooman@provincieantwerpen.be

Voor Chongqing: Sara Landuydt – sara.landuydt@pomantwerpen.be

Voor Chengdu: Geert Regelbrugge – geert.regelbrugge@vlaamsbrabant.be

Voor  Hebei, Nausikaä Lagrou – nausikaa.lagrou@oost-vlaanderen.be

Voor Guangdong Yu Chen –YuChen@pomlimburg.be

Voor Zhejiang: Kristien Vandamme – kristien.vandamme@west-vlaanderen.be

Voor mainland China: (FIT) Michèle Surinx – michele.surinx@fitagency.be

 

In 2021 wordt de cleantechroute China erg concreet met een begeleidingstraject in groep en een cleantechbezoek naar China voor de bedrijven die de stap willen zetten: hou de website www.cleantechroutechina.be in het oog voor meer info in de komende weken.