Opleidingscentrum ViTalent opent de deuren

In het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen is op 11 oktober de grootste farmaschool van Vlaanderen geopend. De school heet ViTalent. Er zullen duizenden mensen per jaar worden opgeleid voor een job in de farmasector. In het opleidingscentrum is onder meer een minifabriek gebouwd, waar cursisten les krijgen alsof ze in een echt farmabedrijf aan de slag zijn.

Vlaanderen is een farma- en biotechnologieparadijs, en de provincie Antwerpen is de hoofdzetel. Met onder meer Janssen Pharmaceutica (Beerse), Sanofi (Geel), Pfizer (Puurs), Galapagos (Mechelen) en Organon (Heist-op-den-Berg) stelt de geneesmiddelensector in de Antwerpse regio meer dan tienduizend mensen tewerk. En toch weten veel nieuwe mensen die geïnteresseerd zijn in een job in de sector, nauwelijks hoe het is om in een steriele omgeving van een farmabedrijf te werken. Daar komt nu verandering in. “We hebben in het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen in Niel niet alleen gewone klaslokalen en laboratoria. We hebben er ook een technische trainingshal van 850 vierkante meter gebouwd”, zegt Veerle Van der Linden, algemeen directeur van ViTalent (zie foto door Dirk Kerstens).

Het is eigenlijk een minifarmafabriek waar we duizenden mensen per jaar willen opleiden. Het gaat om werknemers die door een farmabedrijf zijn aangeworven en hier hun eerste ervaringen in een steriele omgeving opdoen, werknemers van farmabedrijven die zich hier komen bijscholen, werkzoekenden met interesse in een job in deze sector én om studenten, zowel van het hoger als van het middelbaar onderwijs.

De eerste opleidingen van ViTalent in Niel gaan vanaf 17 oktober van start. Er zijn drie lesgevers, die elk minstens tien jaar ervaring hebben in de farmasector. Een vierde lesgever is op komst. Het hele project is een initiatief van essenscia vlaanderen, vakbonden ABVV, ACVBIE en ACLVB, het vormingsfonds Co-Valent en de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen. Europa steunt dit project met een subsidie van meer dan een miljoen euro.

 

Partners