Hoe POM technologische en economische ontwikkeling in de biotech boost

POM Antwerpen beheert en ontwikkelt het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen. Het is de thuishaven van start-ups en innovatieve, onderzoeksgedreven bedrijven in Health en Environment.

In 2017 richtten studiegenoten Johan Van Daele en Pieter Annaert bioanalysebedrijf BioNotus op. Een uit de hand gelopen hobby eigenlijk, al is dat een schromelijke onderschatting van de branie waarmee vooruitstrevend onderzoek hier vorm krijgt. De kersverse start-up vestigde zich in het Wetenschapspark UAntwerpen. 

Incubator Darwin in het Wetenschapspark is een bolwerk van innovatieve, onderzoeksgedreven start-ups in Health & Environment. Maar vergis je niet: ondanks alle ernst heeft de omgeving ook iets van een hippe broedplaats. Trendy bar, jonge uitstraling, eigentijdse infrastructuur, open ruimtes, kickertafel, veel licht, inspirerende events. “Ondernemen in een voortreffelijke vorm”, glimlacht Johan.

BioNotus-oprichters Johan Van Daele en Pieter Annaert leerden elkaar kennen toen ze farmacie studeerden. Daarna gingen ze elk hun eigen weg, maar bleven beste maten. Pieter: “De behoefte aan kwaliteitsvolle bioanalytische ondersteuning in de farmawereld werd steeds groter. Dat was voor ons de aanleiding om BioNotus op te richten. Qua kennis en ervaring zijn Johan en ik complementair. Dat was mooi meegenomen.”

 

Innovatiefabriek

Vanwaar de keuze voor het Wetenschapspark? Johan: “We waren op zoek naar een geschikte locatie en de omgeving sprak ons aan. Pieter is verbonden aan de KU Leuven, hier is er een rechtstreekse link met UAntwerpen. Die dubbele verankering is interessant. De afstand tot de onderzoekswereld is letterlijk en figuurlijk klein.”

Pieter: “Incubator Darwin is een dynamische omgeving met veel innovatieve start-ups in de gezondheidszorg. In de gemeenschappelijke ruimten raak je makkelijk aan de praat met andere ondernemers en experten. Het is een inspirerende werkplek en een fijne community om deel van uit te maken. Je kan volop kennis en ervaring uitwisselen. Zo leerden we o.m. eTheRNA kennen, een spin-off die immuuntherapieën ontwikkelt. We waren getriggerd door elkaars visie en aanpak, en nu werken we regelmatig samen.”

 

Disruptie begint vanbinnen

BioNotus bestaat uit een klein, flexibel en multidisciplinair team van bioanalisten en een farmacometrist. Pieter: “De combinatie van bioanalyse en farmacometrie is vrij uniek. We werken ‘fit for purpose’: snel en pasklaar, op maat van de onderzoeksvraag. Als start-up moet je tijd, brains en middelen efficiënt inzetten. Een gelijkaardige drive en spirit ervaar ik op het Wetenschapspark. Heb je een vraag over HR, juridische kwesties, fiscaliteit … dan hoef je niet zelf een tijdrovende zoektocht aan te vatten. POM helpt je meteen verder of brengt je in contact met de juiste expert. Hun insteek is steeds: hoe kunnen we onze inwoners versterken? Welke deuren kunnen we helpen openen? Hoe stimuleren we innovatie en vooruitgang? De netwerken en initiatieven die ze daarvoor opzetten, mikken op kruisbestuiving. Dat opent een wereld aan kansen.”

 

Groene oase

Kantoren, laboruimten, moderne vergaderinfrastructuur, cleanrooms, een auditorium, gezellige bar, uitnodigende receptie, de beste koffie: noem het en je vindt het in het Wetenschapspark. Pieter: “Een onmogelijke opgave voor een klein bedrijf om dat allemaal zelf te organiseren. Terwijl zo’n professionele omkadering je werking en service wel naar een hoger niveau tilt. Onlangs organiseerden we een info- en opleidingsdag voor industrieapothekers. Dan merk je dat je infrastructuur toch ook altijd een visitekaartje is.” “Onderschat ook niet het belang van de groene omgeving”, vult Johan aan. “Wetenschappers staan vaak onder grote druk. Dat je hier zicht hebt op groen en water, is een verademing. Men denkt wel eens dat research saai en nerdy is. Dat het zich afspeelt in een duffe, grijze omgeving. Hier weerleggen we fijntjes dat cliché.”

 

 

Partners