Bedrijventerrein Terbekehof Wilrijk: warmtenet officieel in gebruik

ISVAG levert warmte aan Essers

Momenteel worden de laatste testen afgerond waardoor ISVAG, nauwelijks een jaar na de eerste spadesteek, van start kan gaan met het uitkoppelen van warmte naar de allereerste afnemer. De eerste warmtelevering aan H.Essers is een historisch moment: hiermee wordt het warmtenet op bedrijventerrein Terbekehof nu ook officieel in gebruik genomen.

Met de warmte van de afvalverbranding produceert ISVAG eerst stoom die in een turbine in elektriciteit voor ruim 25.000 gezinnen wordt omgezet. Daarnaast blijft nog voldoende restwarmte over. Die zal logistieke dienstverlener H.Essers niet alleen gebruiken om haar gebouwen te verwarmen, maar het hele jaar door ook zal inzetten in specifieke bedrijfsprocessen. De vraag van H.Essers komt op jaarbasis overeen met het verbruik van ongeveer 1 miljoen m3 aardgas, evenveel als het gemiddelde jaarverbruik van 600 tot 700 gezinnen.

De stookplaats bij H.Essers werd volledig omgebouwd: twee bestaande ketels die draaiden op fossiele brandstoffen werden afgebroken om plaats te maken voor een warmtestation. Gert Bervoets, ceo H.Essers: “De toepassing van herbruikbare warmte is een voorbeeld van hoe wij inzetten op efficiënt energiegebruik. En dat past op zijn beurt binnen ons grootschalig duurzaamheidsprogramma. Het warmtenet van Wilrijk draagt bij tot de verduurzaming van onze logistieke oplossingen.”
 

Bedrijven, woonprojecten, de universiteit en het zwembad

De huidige ISVAG-installatie kan in totaal 3MW warmte uitkoppelen om bedrijven zoals H.Essers te beleveren. In de komende maanden zullen nog andere bedrijven op het net worden aangesloten. Het warmtenet is een samenwerking van ISVAG met POM Antwerpen, Rio-Link en Stad Antwerpen.

Kristof Bossuyt, voorzitter ISVAG: “Met een nieuwe ISVAG-installatie zal dit netwerk verder uitgerold kunnen worden richting Antwerpen, Nieuw-Zuid, Blue Gate Antwerp, waarbij sociale woonprojecten, nieuwbouwprojecten & woonwijken kunnen aangesloten worden, maar ook Wilrijk zelf zal erbij gebaat zijn.”

VITO bracht intussen ook trajecten in kaart richting Neerland, Universiteitscampus Drie Eiken, UZA (Edegem) en Aartselaar, dat reeds eerder heeft aangegeven dat het restwarmte wil gebruiken om haar zwembad te verwarmen.

 

BRON: Made In Antwerpen, Bart de Bruyn

Partners