Tuinders voor droge voeten

In Rainlevelr dragen tuinders bij aan droge voeten door vóór een zware bui ruimte te maken in hun hemelwaterbassin of silo. Dat doen ze op vrijwillige basis. Het Nederlandse Delfland informeert de tuinders over de neerslagverwachting en laat weten wanneer meer ruimte nodig is. Eenmalig vergoedt Delfland de extra voorzieningen, de tuinder werkt ermee en onderhoudt ze. Door deze samenwerking is er minder risico op wateroverlast en is er minder snel waterschade.

Stan Verdonck - Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Antwerpen: "Ook in België is er sterke interesse in een systeem als Rainlevelr".
“Toen ik op een symposium voor het eerst kennismaakte met Rainlevelr was ik direct geïnspireerd. Want ook in België liggen er uitdagingen op het gebied van wateroverlast en droogte. We kunnen het niet 1-op-1 overnemen aangezien de situatie in Vlaanderen anders is dan in het Westland of Delfland. Vincent Wolfs van Sumaqua is nu bezig met het modelleren: waar kunnen we een positief effect verwachten onder welke condities? Ook ligt er een belangrijke rol voor het Proefstation voor de Groenteteelt waar ondernemers terecht kunnen met vragen over water en grootte van bassins bijvoorbeeld. Met hen kunnen we het systeem ontwikkelen en testen via het Programma “Water+Land+Schap”. En als het eenmaal werkt hoop ik dat we net zo succesvol zijn in het creëren van draagvlak en uitrollen als Delfland. Complimenten hoe ze dat gedaan hebben!”

https://rainlevelr.com/

Partners