Bouwsector datet met creatieve ondernemers in uniek innovatietraject

Kamp C (het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw) en ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. (een verbindingsplatform voor de creatieve economie in provincie Antwerpen) starten samen een nieuw innovatietraject waarin de bouwsector wordt uitgenodigd om met creatieve ondernemers aan de slag te gaan. In maart gaat het traject van start met een matchmaking die deelnemers uit beide sectoren op maat aan elkaar koppelt om een optimaal resultaat te krijgen. Kandidaten hiervoor kunnen zich nog aanmelden.

 

“Build. Create. Innovate.” heet het nieuwe traject, dat de creativiteit en innovatiedrang bij bouwbedrijven wil stimuleren. Nieuwe technologieën, materialen en behoeften in de bouwsector roepen immers om innovatie. Spontaan komt die traag op gang omdat nog te weinig ondernemers weten hoe ze deze uitdaging aanpakken.

Door een brug te slaan naar de Antwerpse creatieve sector en een cross-sectoraal ecosysteem te bouwen, wordt vernieuwing gestimuleerd. Bedrijven die deelnemen aan het innovatietraject krijgen de kans om hun innovatiepotentieel, nieuwe ondernemerschapsvormen en businessmodellen te ontdekken en in de praktijk te brengen. Thema’s als efficiëntie, optimalisatie, duurzaamheid, circulariteit, nieuwe materialen en uniek vakmanschap staan centraal.

 

Ondernemingen uit de zeer diverse bouwsector die nood hebben aan zo’n transformatie en de mogelijkheden van intrapreneurship en nieuwe vormen van ondernemerschap nog niet onderzocht hebben zijn zeer welkom om deel te nemen. Zowel startende ondernemers als groeiers en gevestigde waarden kunnen deelnemen. De focus ligt op de Antwerpse Kempen, maar bij uitbreiding de hele provincie en Vlaanderen.

 

Creatieve experts zorgen voor een nieuwe kijk
 

De creatieve expertise in het traject kan bouwondernemingen een positieve boost geven. Ze leren zich te onderscheiden van hun concurrenten en competitiever te worden in een globaliserende context. Ook voor ondernemers uit de creatieve sector is het traject zeer verrijkend; ze ontdekken een nieuwe markt met specifieke behoeftes.

 

“Met dit traject ondersteunen we ondernemingen uit beide sectoren om nieuwe opportuniteiten te grijpen. Want net in tijden van crisis is het belangrijk om te investeren in vernieuwing en volop in te zetten op een stabiele bedrijfstoekomst. De creatieve sector heeft zich in het verleden al bewezen als een hefboom voor innovatie in andere sectoren. Op dat succes bouwen we nu verder,” stelt gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Antwerpen, Ludwig Caluwé.


Gedeputeerde Kathleen Helsen, voorzitter van Kamp C, vervolgt: “Door kennis, expertise en talent te bundelen creëren we een win-win voor iedereen. Net als op een datingplatform zullen we de meest geschikte kandidaten aan elkaar voorstellen. Welke bouwfirma matcht het best met welk innovatiebureau, welke architect komt met welke digitale media expert tot een virtuele betovering, welk interieurbedrijf maakt een verbluffende nieuwe showroom door met een strategische designer in zee te gaan, … ? Ik ben nu al benieuwd naar de resultaten.”

 

Eerste trajecten gaan volgende maand van start
 

Kamp C en ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. nodigen ondernemers uit de bouwsector uit om deel te nemen aan dit innovatietraject. De eerste sessies starten in maart en zullen afgerond zijn in juni 2021. De deelnemers krijgen een traject op maat en worden individueel begeleid. Procesfacilitator is de Antwerp Management School.

 

In het voorjaar van 2022 start een nieuwe reeks. Inschrijven voor één van deze twee trajecten kan door te mailen naar sarah.verbeeck@kampc.be.

 

Build. Create. Innovate. krijgt financiële ondersteuning van de provincie Antwerpen en de Vlaamse en de Europese overheid. Daardoor kost het traject slechts 2.400 euro. Dat is een rechtstreeks vergoeding voor de creatieve ondernemer waarmee de bouwfirma samenwerkt.

 

De firma Ooms Woonrealisaties uit Rijkevorsel nam eerder deel aan een soortgelijk traject en is alvast vol lof. “Het co-creatietraject van ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. bracht ons in 2018 in contact met Absintt Innovation Agency, een creatief bureau uit Antwerpen. We wilden benadrukken dat Ooms niet enkel nieuwbouwprojecten realiseert, maar ook renovaties en interieurmaatwerk en dat we de klant in het hele proces ontzorgen. Met Absintt vertaalden we dit naar de naam Ooms Woonrealisaties en een nieuwe merkidentiteit. Het was een verhelderende samenwerking doordat we heel open minded konden brainstormen en elkaar vanuit onze eigen expertises versterken,” getuigt gedelegeerd bestuurder Ben Ooms.  

 

 

Meer info:

Inschrijven voor het innovatietraject via sarah.verbeeck@kampc.be

Project: https://www.kampc.be/innovatie/projecten/build-create-innovate

 

Project Build. Create. Innovate. krijgt een ondersteuning van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) ten bedrage van 107.489 euro. Daarnaast ontvangt Kamp C van de provincie Antwerpen hiervoor 23.535 euro cofinanciering. Het project loopt van 1 oktober 2020 tot en met 30 september 2022.

 

Foto: Persvoorstelling bij Ooms Woonrealisaties in Rijkevorsel / VLNR Luc Broos (POM Antwerpen), Sofie Torfs (Kamp C), Kathleen Helsen (gedeputeerde) en Ben Ooms (Ooms Woonrealisaties) © provincie Antwerpen

Partners