Karel de Grote Hogeschool en Wetenschapspark slaan handen in elkaar

Studenten Chemie en Biomedische Laboratoriumtechnologie van KdG volgen sinds kort één dag per week les in Niel.

Bij KdG was er nood aan labo’s en voor de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen (eigenaar en ontwikkelaar van het Wetenschapspark) is dit een opportuniteit om de site nog meer op de kaart te zetten als een knooppunt van life sciences.

Het Wetenschapspark biedt onze studenten mooie kansen”, vertelt Veerle Hendrickx, algemeen directeur aan KdG. “Dankzij deze samenwerking komen ze in contact met heel wat start-ups en groeibedrijven op vlak van nieuwe technologieën. Dat biedt veel potentieel voor innovatie in onze opleidingen. Bovendien is het een kans om te netwerken en hun weg te vinden in deze community.

Dit beaamt ook Kathleen Helsen, gedeputeerde provincie Antwerpen en voorzitter POM Antwerpen.  “De komst van de studenten van de Karel de Grote-Hogeschool versterkt de rol van het Wetenschapspark als clusterplaats voor de sector van de life sciences. De impact daarvan op ons wetenschaps- en gezondheidsbeleid is niet te onderschatten. De talenten van morgen kunnen hier vandaag al ervaring opdoen, terwijl ze met onderzoekers en ondernemers in contact komen. Dat zorgt voor een extra dynamiek, die de kiem legt voor heel wat toekomstige innovaties.”

Populaire opleidingen

De opleidingen Chemie en Biomedische Laboratoriumtechnologie doen het erg goed. De stijgende studentenaantallen waren de eerste aanleiding om op zoek te gaan naar alternatieve moderne labo’s. “We hadden al goede contacten met het Wetenschapspark en specifiek met de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen, eigenaar en ontwikkelaar van het Wetenschapspark. In september 2022 organiseerden we al samen een succesvolle Summer School rond de strenge kwaliteitseisen voor het maken van geneesmiddelen. Dankzij deze samenwerking waren de lijnen kort en konden we snel schakelen met betrekking tot onze nood aan labo’s en hun opportuniteit.” gaat Veerle Hendrickx, algemeen directeur aan KdG verder.

Ook voor het onderzoek aan KdG biedt dit kansen. Veerle Hendrickx: “Dankzij het rechtstreekse contact van onze onderzoekers met deze start-up community kunnen wij hen nog beter ondersteunen en houden wij de vinger aan de pols in de praktijkuitdagingen waar ze mee te maken krijgen.

Op deze dynamische campus is er plaats voor innovatieve, onderzoeksgedreven ondernemingen die actief zijn binnen gezondheid en milieu. Het Wetenschapspark breidt enorm uit en we spannen ons in om de beschikbare labo’s en kantoren verder in te vullen en deze community te versterken. In dat opzicht ben ik blij dat KdG de weg naar de site heeft gevonden. Hun studenten Chemie en Biomedische Laboratoriumtechnologie zullen deels op deze campus het vak leren. Als wetenschapspark zijn we daar uiteraard bijzonder blij en trots om”, zegt Pierre de Strycker, algemeen directeur POM Antwerpen.

 

Op de foto: Mark Andries, ondervoorzitter KdG, en Kathleen Helsen, voorzitter POM Antwerpen in gesprek met studenten KDG.

 

Partners