Fotowedstrijd: Glastuinbouw anders belicht

Provincie Antwerpen nodigt een zomer lang iedereen uit om mooie, leuke of originele foto’s te maken waarop de serre centraal staat. Daar zijn leuke prijzen mee te winnen. Met deze fotowedstrijd wil het provinciebestuur de blik op glastuinbouw verruimen en de aandacht richten op de innovatieve en soms zelfs artistieke kanten van de glastuinbouwsector. Dat moet bijdragen tot een breder draagvlak voor voedselproductie in serres. Onderzoek van GfK Belgium en VLAM wijst uit dat één op de drie groenten die in Vlaanderen geconsumeerd wordt uit een serre komt. Toch is niet iedereen vertrouwd met glastuinbouw.
 

“We eten allemaal bijna dagelijks verse producten uit de serre: tomaten, paprika’s, aardbeien, sla… Toch is lang niet iedereen vertrouwd met de manier waarop groenten en fruit onder glas geteeld worden. Daarom dagen we onze inwoners deze zomer uit om op pad te gaan in onze provincie en zelf te ontdekken hoe gezonde serreproducten geproduceerd worden door de glastuinbouw in sprekende beelden te vatten,” licht gedeputeerde voor Landbouw Ludwig Caluwé toe.

 

Elke deelnemer mag maximaal 3 foto’s inzenden in elk van volgende categorieën:

  1. Mooi glaslandschap en biodiversiteit
  2. Water en energie
  3. De teelt zelf

 

Iedereen kan deelnemen: tuinders die hun bedrijf op een originele manier in beeld brengen, buren van tuinders, wandelaars en fietsers die serres ontdekken in het landschap… Zolang de foto’s maar in de provincie Antwerpen worden genomen. De 4 beste fotografen winnen een mooie prijs, uiteraard met een knipoog naar de glastuinbouw. Alle praktische afspraken kan je nalezen op de website van de provincie Antwerpen.
 

Sector onder druk
Glastuinbouw? Tuinbouw onder glas? Serreteelt? Groente-, fruit- en sierplantenproductie? Serres! Zelfs de naam van deze sector roept vaak vraagtekens op. Hoewel bijna 43% van het Vlaamse serre-areaal op het grondgebied van provincie Antwerpen staat, blijft deze sector voor velen onbekend. Deze fotowedstrijd laat het brede publiek kennismaken met de diverse innovatieve technieken waar deze sector mee werkt. De thema’s waar deze fotowedstrijd op inzet, zijn niet toevallig de thema’s waar de provincie Antwerpen in haar glastuinbouwbeleid extra aandacht aan besteedt:

 

Mooi glaslandschap en biodiversiteit

Provincie Antwerpen draagt landschappelijke inkleding van land- en tuinbouwbedrijven hoog in het vaandel. Elke professionele land- of tuinbouwer kan dan ook gratis een beroep doen op een landschapsarchitect, die voor het bedrijf een landschapsintegratieplan op maat opmaakt.

 

Water en energie

Wie verduurzaming van de glastuinbouw zegt, zegt inzetten op energiebesparing en waterbeschikbaarheid. Provincie Antwerpen zet zijn schouders onder diverse projecten die bijdragen aan een klimaatneutrale sector met een permanente en duurzame watervoorziening.

 

De teelt

Diversiteit is troef in een robuust ondernemingslandschap. Provincie Antwerpen zet dan ook actief in op het ondersteunen van een breed gamma aan bedrijven met elk hun eigen teelt.


Praktische info:

Wanneer: van 1 juni 2021 tot en met 31 augustus 2021

Waar: binnen de grenzen van provincie Antwerpen

 

Meer info: www.provincieantwerpen.be > glastuinbouw

Foto’s indienen: https://filerequestpro.com/up/fotowedstrijd-glastuinbouw

Partners