11 november: Rock Paper Pencil Festival in Turnhout

Rock Paper Pencil werd opgericht door provincie Antwerpen, stad Turnhout, de Turnhoutse striporganisatie Stripgids en de Turnhoutse spellenproducenten Cartamundi en Game Brewer. Het platform richt zich op creatieve ondernemers en wil Turnhout op de kaart zetten als grafische hotspot. Enkele resultaten zijn het Fablab23000 in het Speelkaartenmuseum, met onder meer 3D-printers en lasercutters, en het Games & Comics festival in december 2019 in de Warande.

Na twee jaar coronastilstand wordt er dit jaar een tweede editie van het festival, de kleine opvolger van de vroegere Stripgidsdagen, georganiseerd op vrijdag 11 november in de Warande. Rock Paper Pencil daagde twintig stripmakers uit om tegen die symbolische dag een uniek spelbord uit te werken. Daarbij mogen ze elkaars stijl ondermijnen, de verhaallijn onderuit halen, onverwachte technieken inzetten en van bondgenoot veranderen. Of en zo ja hoe ze elkaar gevonden hebben, tonen ze tijdens het festival. Het hele proces is sinds 3 september te volgen op de sociale media van Rock Paper Pencil.

Made in Turnhout

Het festival is niet de enige afspraak dit najaar. Vier kunstenaars van Rock Paper Pencil interpreteren iconische Turnhoutse producten voor de tentoonstelling Made in Turnhout, van 6 tot 23 oktober in de Warande. Dinsdag 11 oktober gaat een documentaire over de Turnhoutse stripdrukkerij Proost in première in UGC Turnhout. Vrijdag 9 september al wordt in Brussel bekendgemaakt wie de Bronzen Adhemar, de Oscar van het Vlaamse beeldverhaal, wint. Dinsdag 8 november reikt Vlaams minister voor Cultuur Jan Jambon (N-VA) het beeldje uit aan de laureaat. Achter de schermen wordt verder gewerkt aan het virtuele stadsspel Comic Quest.

De kerntaak van Rock Paper Pencil is echter het ondersteunen van stripmakers, bordspelontwerpers en andere grafici in hun loopbaan. De voorbije vier jaar kregen meer dan tachtig tekenaars opdrachten die hun meer aandacht van potentiële klanten opleverden, ook buiten hun eigen sector. In totaal heeft het project al ruim tweehonderd professionals en een zeventigtal studenten uit grafische richtingen bereikt.

 

www.rockpaperpencil.be

www.instagram.com/rockpaperpencil2300

Partners