Inspiratienamiddag stakeholderscommunicatie - Provinciehuis Antwerpen

VOLZET

Inspiratienamiddag stakeholderscommunicatie
Handvaten voor straffe communicatie en participatie bij lokale projectontwikkeling

Een initiatief van POM Antwerpen (POM) met de steun van Provincie Antwerpen 

Infrastructuurwerken en maatschappelijke belangen botsen vaak met elkaar. Effectieve communicatie is hierbij de sleutel tot succes. Kunnen luisteren, begrijpen en samenwerken met alle belanghebbenden is niet langer een optie, maar een noodzaak. Deze namiddag brengt ondernemers, gemeenteambtenaren en communicatieprofessionals samen om inzichten te delen, ervaringen uit te wisselen en innovatieve communicatietools te verkennen.
 

Wanneer: donderdag 30 november 2023, 13u30 – 17u30 + aansluitend netwerkreceptie
Waar: Provinciehuis Antwerpen, Koningin Elisabethlaan 22, 2018 Antwerpen
 

Of je nu betrokken bent bij grote bouwprojecten, infrastructuurontwikkeling of gemeentelijke planning, deze inspiratienamiddag zal je voorzien van de kennis en vaardigheden om effectiever te communiceren, de steun van stakeholders te winnen en jouw projecten tot een succes te maken.

 

--> We zijn helemaal volzet. Inschrijven kan niet meer.

 

PROGRAMMA

13u30  Ontvangst

14u00 – 14u10: Welkomstwoord 

14u10 – 14u15: Introductie op het programma door Michaël Van Droogenbroeck

14u15 – 14u55: Annik Dirkx, Lantis  en Joris Bulteel, Whyte
‘Buurman wat doet u nu?’ Over wel-of-niet-in-mijn-achtertuin.

Het niet-in-mijn-achtertuin- of NIMBY-syndroom heeft ons in de tang: projecten sneuvelen of verzanden in een loopgravenoorlog tussen burgers, bedrijven en overheden. En dat alles is de schuld van de buurman. Maar kijken bedrijven en overheden niet te gemakkelijk neer op hun ‘zure buren’? Zien ze zichzelf wel genoeg als de buur van de burger? Hoe kun je je omgeving beter begrijpen en betrekken? Hoe breng je rust in een discours dat door emoties wordt gedomineerd? Is lobbyen een vies werkwoord of heeft het wel degelijk zijn plaats? Met als hamvraag: hoe bouw je aan vertrouwen in elkaars achtertuin?
                                                   

14u55 – 15u40: Machteld WeytsBillie Bonkers
Aandacht voor het stille midden loont. Over overheidscommunicatie bij kleinschalige regionale projecten.

Beleidsmakers en projectleiders besteden doorgaans veel energie aan fervente voor- en vooral tegenstanders van nieuwe projecten of ontwikkelingen. Terwijl net bij het stille midden heel wat steun voor een project te rapen valt. Maar die steun krijg je niet zomaar. Ze vraagt om een intensief, laagdrempelig en heel gebruikersgericht participatie- en communicatietraject. Eén dat ook antwoorden biedt op de vragen die leven bij diegenen die niet luid roepen. Een gezamenlijke projectopstart waar beleidsmakers, communicatiedeskundigen en projectleiders samen de ambities, valkuilen en kernboodschap formuleren helpt om de juiste lijnen uit te tekenen.  Machteld Weyts toont heel wat voorbeelden die de meerwaarde van een brede participatie- en communicatieaanpak aantonen.

15u40 – 16u00: Pauze

16u00 – 16u40: Bart DerisonConnect

Wat doe je als je tegen weerstand aanloopt in je project ? Misschien mijmeren over hoe leuk het zou zijn om eens in China projecten te doen. Geen gedoe daar met lastige burgers of actiecomités. Of… je kan de waarde van weerstand ook gewoon omarmen. Je krijgt namelijk toch met tegengestelde belangen te maken, of het nu gaat over de heraanleg van de Dorpsstraat, een nieuw circulatieplan of de bouw van windturbines. Dat daar af en toe vuurwerk van komt is dan ook volstrekt normaal. Dat is niet jouw fout. Maar je bent natuurlijk wel verantwoordelijk als je communicatie niet op orde is of als goede ideeën uit de omgeving hun weg niet vinden naar het projectteam. Uitstekende communicatie is een basisrecht voor de ontvanger van hinder en een verdomde plicht voor wie de aanstichter ervan is.

16u40 – 17u10:  Afsluitend panel – interactie met de deelnemers

17u10 – 17u30: Slotwoord

17u30 – 20u00: Netwerkreceptie

 

Partners