Dienstencentrum Duwijckpark officieel ingehuldigd

LIER - Vandaag werd het Dienstencentrum Duwijckpark in de Plaslaar officieel ingehuldigd. Het dienstencentrum is een initiatief van POM Antwerpen in samenwerking met de bedrijvenvereniging VZW Duwijckpark. Het bevat een kinderdagverblijf met opvangmogelijkheid voor 27 kindjes, een polyvalente ruimte en een afhaalpunt voor een strijkdienst voor de bedrijven van Duwijckpark.

Het idee van een dienstencentrum op het bedrijventerrein groeide vanuit de bedrijven zelf. In eerste instantie was er vraag naar kinderopvang voor de werknemers van de bedrijven. POM ging dan op zoek naar middelen. De realisatie die om en bij de 1,1 miljoen euro kost, kwam tot stand dankzij de steun van Europa, Vlaanderen, de provincie Antwerpen, de stad Lier en de bedrijvenvereniging Duwijckpark", zegt gedeputeerde Koen Helsen, voorzitter van POM Antwerpen.

In juni vorig jaar startte POM met de bouw van het dienstencentrum met alle voorzieningen voor een moderne kinderopvang en een ruimte waar de bedrijven kunnen vergaderen. “POM Antwerpen spant zich ook in op het gebied van CO2-neutraliteit”, zegt Helsen. “Op het dak van het dienstencentrum staan zonnepanelen voor het elektriciteitsverbruik en een zonthermische boiler voor de aanmaak van warm water.”

Na het beëindigen van de infrastructuurwerken wordt het gebouw in erfpacht gegeven aan de stad Lier, die de uitbating voor haar rekening zal nemen. De organisatie van het kinderdagverblijf is toevertrouwd aan de Landelijke Kinderopvang. Voor de werknemers van het bedrijventerrein Duwijck wordt een voorrangbeleid naast de wettelijke voorrangsregels uitgewerkt. Belangrijk voor ouders is dat de bijdrage berekend wordt op basis van het inkomen.

Duwijckpark

De eerste fase van het bedrijventerrein is klaar en werd ingevuld door 12 bedrijven. De tweede fase omvat een uitbreiding van 20 hectare waar nog een 15- tal bedrijven terecht kunnen. In mei startte de infrastructuurwerken van het “Duwijk 2”. Volgens gedeputeerde Helsen is er plaats voor ongeveer 300 nieuwe jobs. “Er wordt resoluut gekozen voor een duurzame ontwikkeling met bijzondere aandacht voor een zuinig gebruik van de ruimte. Zo voorzien we gemeenschappelijke water- en groenbuffers, maar ook de wegen en parkings worden met een CO2-arm beton aangelegd. Verder stimuleren we de bedrijven om zich te verenigen voor een gemeenschappelijk onderhoud van het terrein. De krachten bundelen in een bedrijvenvereniging zorgt voor grote besparingen op het vlak van afvalbeheer, beveiliging en de aankoop van energie.”