Nieuw kruispunt op ring van Lier officieel ingehuldigd

Duurzaam kruispunt stimuleert bedrijvigheid en ontlast bewoners

LIER- De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen en de stad Lier huldigden vandaag een nieuw lichtengestuurd kruispunt in. Met dit nieuwe kruispunt optimaliseert het woon-werkverkeer richting de verschillende bedrijvenzones aan de ring van Lier.

POM Antwerpen is momenteel bezig met de tweede fase van de ontwikkeling van het Duwijckpark aan de Antwerpsesteenweg te Lier. In de buurt bevinden zich ook nog de terreinen Haegenbroek en Mallekot. Samen zijn deze bedrijventerreinen goed voor ongeveer 140 bedrijven of zo’n 1.200 werknemers. “De uitbreiding van Duwijck zal de regio economisch versterken, maar enkel als de bedrijven goed bereikbaar zijn zonder extra verkeersellende te veroorzaken”, stelt Koen Helsen (Open Vld), voorzitter van POM Antwerpen. POM Antwerpen koos in samenspraak met de stad Lier voor een nieuw kruispunt op de R16 dat aansluit op Plaslaar en de Bollaarstraat. Dit zal de toegang naar de bedrijven vergemakkelijken.

Duurzaam kruispunt

Het project bestaat uit meer dan enkel de aanleg van extra ontsluiting. Koen Helsen verduidelijkt: “We hechten veel belang aan een duurzame inplanting van onze terreinen, zonder de woonzones te belasten. Zo zullen de bewoners van de Veldstraat door het kruispunt verlost worden van de verkeersdrukte. POM Antwerpen ontwikkelt Duwijckpark om extra werkgelegenheid te creëren in de regio en om deze extra banen ook vlot bereikbaar te maken voor de Lierenaars. Daarom ook dat we extra flankerende maatregelen nemen voor een vlotte bereikbaarheid per fiets.” Met de Lijn is ook in het kader van project onderhandeld. Echter de bus op het bedrijvenpark laten rijden had een kostenplaatje dat onoverkoombaar was. Maar misschien kan dit in de toekomst wel.

Uitvoering

De ring van Lier was gedurende de ganse tijd bereikbaar voor alle verkeer. POM Antwerpen en de Stad Lier ontvangen voor dit project steun van de Vlaamse Gemeenschap en Europa. De totale kostprijs van het project loopt tegen de 590.000 euro.